Karnawałowy deser makowy w pucharkach
19 Stycznia 2023
Pomysł na szybką i pyszną przekąskę karnawałową? Polecamy deser z makowym biszkoptem, otulonym kremową pierzynką. Słodycz przełamuje orzeźwiający smak malin. To przysmak doskonały na karnawałowy bal i domową posiadówkę!
Składniki:
Biszkopt makowy (blaszka 15x25):
* 3 jajka
* 3 łyżki cukru
* 3 łyżki mąki
* 40 g maku mielonego BackMit
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem ze śmietany i mascarpone:
* 250 g mascarpone
* 250 g śmietany 30%
* 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
* konfitura malinowa
* mandarynki do dekoracji
* płatki migdałów KRESTO do dekoracji
Wykonanie:
1. Białka ubij na sztywno. Dodaj cukier i żółtka. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i powoli dodaj do masy. Na koniec dodaj mak i wymieszaj łyżką. Piecz około 20 min w 180 °C. Po ostudzeniu ciasto pokrusz.
2. Mascarpone, śmietanę oraz cukier puder zmiksuj aż do momentu uzyskania sztywnego kremu.
3. W szklankach na dnie umieść pokruszone ciasto makowe, krem, konfiturę. Drugą warstwę ułóż w tej samej kolejności. Udekoruj mandarynkami i migdałami.
powrót