Wyszukaj w serwisie:
wnętrza

budowa

wokół domu

znajdź nas na facebook

Wygodna kuchnia - po pierwsze

4 Marca 2015
Pomimo usilnych starań i ciągłego zapraszania znajomych do salonu, moja inicjatywa wydaje się przypominać walkę z wiatrakami – goście zawsze zasiadają w kuchni, tłumacząc się przytulną, domową atmosferą tego pomieszczenia. Przyznam się, że dokonując rewizyt, sama również wolę siedzieć w kuchni niż w pokoju gościnnym. Można powiedzieć, że mimowolnie potwierdzamy tezę, głoszącą, że kuchnia jest sercem domu.

Pomimo takich przesłanek, nie powinno się jednak zapominać, że kuchnia nie jest pokojem gościnnym, reprezentacyjnym salonem, tylko miejscem do pracy. Dlatego, jeżeli chcemy, aby praca w kuchni była dla nas przyjemnością, urządzając ją powinniśmy przede wszystkim brać pod uwagę funkcjonalność, zasady ergonomii, a także nasze przyzwyczajenia kuchenne.

 
PO PIERWSZE:

WYBIERAJĄC SPRZĘTY, koniecznie jest uwzględnienie własnych upodobań, nawyków kulinarnych, przyzwyczajeń.
Inne sprzęty wybierze miłośnik „kucharzenia” spędzający długie godziny na pichceniu, inne osoba, dla której gotowanie sprowadza się do włączenia czajnika i zaparzenia sobie herbaty czy kawy.
Oto kilka czynników warunkujących wybór odpowiedniego sprzętu.
 
Magazynowanie:
Ilość przechowywanych w domu produktów spożywczych bezpośrednio wpływa na wielkość lodówki, zamrażarki lub po prostu szafek przeznaczonych na spiżarkę (jeżeli nie posiadamy takiego pomieszczenia).
  • Dlatego istotne jest:czy mamy w zwyczaju magazynowanie produktów spożywczych. Jeżeli robimy zakupy rzadko, kupując na zapas, musimy uwzględnić miejsce, w którym możemy je przechować. Warto wtedy zdecydować się na zakup dużej lodówko-zamrażarki (najlepiej dwudrzwiowej) lub nawet osobnej zamrażarki. Istotne jest również wygospodarowanie miejsca w półkach na produkty suche.
  • duża lodówka okaże się niezbędna także wtedy, gdy gotujemy często i dla dużej ilości osób.
 
Gotowanie:
Zazwyczaj zadawalamy się standardowymi (czteropalnikowymi) kuchenkami gazowymi, elektrycznymi lub gazowo-elektrycznymi.
  • jeżeli jednak na gotowaniu spędzamy długie godziny, warto wybrać płytę kuchenną do zabudowy, która może być szersza (np. na sześć palników) od piecyków wolnostojących.
  • ułatwieniem dla zamiłowanych „wypiekaczy” będzie wybór piekarnika do zabudowy, który możemy umieścić wyżej niż piekarnik od kuchenki wolnostojącej. Zamontowanie piecyka na wysokości klatki piersiowej ułatwi jego obsługę. Umożliwi obejrzenie rosnącego ciasta bez konieczności przykucania, a przede wszystkim zmniejszy obciążenie mięśni przy wyjmowaniu zazwyczaj ciężkich potraw.
 
Zmywanie:
Również wybór zlewu powinien być sprawą przemyślaną:
  • jeżeli zamierzamy umieścić w kuchni zmywarkę lub gotujemy rzadko, korzystając z kuchni sporadycznie, możemy ograniczyć się do zakupu niewielkiego, nawet jednokomorowego zlewu.
  • przy braku zmywarki i standardowym gotowaniu wystarczający będzie zlew dwukomorowy.
  • jeżeli jednak często urządzamy wielkie gotowanie dla dużej ilości osób, niezbędny może okazać się zlewozmywak nawet trzykomorowy. Najistotniejsze jest, aby komory były na tyle duże, żeby swobodnie można było w nich myć także duże garnki.


>> Przeczytaj dalszą część artykułu

Fot. PEKA
Pomysł na dom



Galeria:


powrót


Odwiedzono: 2160 razy
Opublikowano przez: Pomysł na dom
Data publikacji: 4 Marca 2015

Podziel się    



Bruk Bet

blachodachówka firmy Traffic

kominki elmes

sauny na wymiar producent Warszawa i Białystok








podobne artykuły oferta eksperta






freshweb.pl | NetSoftware
2018 © Wszelkie prawa zastrzeżone stat4u