Wyszukaj w serwisie:


odkurzacze centralne
wnętrza

budowa

wokół domu

znajdź nas na facebook

Grillowane kieszonki z kurczaka ze szpinakiem i cheddarem

11 Lipca 2022
Kreatywne i nietuzinkowe danie z grilla? Jak najbardziej! Na letnie spotkania z przyjaciółmi polecają się pyszne grillowane kieszonki z kurczaka w towarzystwie szpinaku oraz sera cheddar. Z dodatkiem chrupiącego pieczywa oraz mixu sałat tworzą one pełnowartościowe i smaczne danie. 
 






 
Składniki (2 porcje):
* 2 średnie filety z kurczaka
* około 12 plastrów boczku surowego
* 150 g szpinaku baby
* 4 plastry sera cheddar
* 2 ząbki czosnku
* olej Rapso
* sól
* pieprz
 
Dodatkowo:
* ulubione sałaty
* cytryna
* pieczywo
 
Wykonanie:
1. Wypłukany szpinak przełóż na patelnię, dodaj szczyptę soli, zamieszaj i przykryj pokrywką. 
2. Gdy się skurczy, odstaw z ognia i wyciśnij nadmiar wody. 
3. Dodaj starty czosnek, wymieszaj.
4. Filety z kurczaka natnij, nie do końca, tworząc duży płat mięsa i lekko rozbij dłonią. Mięso posól i popieprz.
5. Na jedną z połówek rozciętego płata mięsa połóż po 1 plastrze sera cheddar, na to połóż porcję szpinaku i po drugim plastrze sera. 
6. Mięso złóż i owiń plastrami boczku, na patelnię grillową dodaj łyżkę oleju Rapso, rozsmaruj go, połóż na zimną patelnię mięso złożeniem boczku ku dołowi. 
7. Grilluj mięso pod przykryciem z obu stron na niewielkim ogniu, tak aby środek był upieczony, a boczek zarumieniony.
8. Kieszonki podawaj z sałatą skropioną olejem Rapso i sokiem z cytryny oraz z grillowanym pieczywem.

Więcej inspiracji znjadziecie na stronie : www.vog.pl
 
 
 
 



Galeria:


powrót


Odwiedzono: 289 razy
Opublikowano przez: Pomysł na dom
Data publikacji: 11 Lipca 2022

Podziel się    



Bruk Bet








oferta eksperta






freshweb.pl | NetSoftware
2022 © Wszelkie prawa zastrzeżone stat4u