Wyszukaj w serwisie:


odkurzacze centralne
wnętrza

budowa

wokół domu

znajdź nas na facebook

Kulinarne rewolucje - zupełnie nowa zupa

27 Kwietnia 2011
Każdy wie, co to jest zupa, każdy też wie, z czym można ją podać. Klasycznym dodatkiem do niej jest: makaron, ziemniaki, ryż. Zastanawialiście się kiedyś nad zerwaniem z tą koalicją? Nowym, pysznym dodatkiem może okazać się groszek ptysiowy.

Klasyczny obiad powinien składać się z trzech aktów. Pierwszym jest zupa, drugim danie główne, a trzecim pyszny deser. Główne danie oraz deser podaje się na różne sposoby, natomiast zupę zazwyczaj proponuje się z jednym z trzech dodatków. W zależności od tego jak przyzwyczaili nas rodzice podajemy ją z makaronem, ziemniakami lub ryżem.
Świeżym powiewem do monotonnych dodatków może okazać się groszek ptysiowy. Jego konsystencja i wielkość sprawia, że świetnie nadaje się on do różnego rodzaju zup oraz kremów. „Groszek sprawia, że zupy i kremy nabierają gęstszej konsystencji, - zauważa Marcin Sipa, ekspert firmy BRZEŚĆ - a jedzenie ich sprawia jeszcze więcej przyjemności, nie tylko dzięki walorom smakowym.”
Osoby, które posmakowały popularnego pierwszego dania z nowym dodatkiem twierdzą, że jest ono wyjątkowo pyszne. Poza tym, groszek może świetnie wypełnić miejsce przystawki przed podaniem innych dań.
Na pytanie do jakiej zupy najlepiej dodać groszek, firma Brześć odpowiada „Groszek stosowany jest między innymi do takich zup jak cebulowa i pomidorowa a także do kremów np. z brokuł”.
 
Jako zachętę podajemy przepis na krem pomidorowy:

Składniki:
4 duże pomidory, bez skórki lub 2 puszki z pomidorami,
1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
1 -2 ząbki czosnku, zmiażdżone lub posiekane,
2 małe cebulki,
groszek ptysiowy,
1 łyżeczka oleju,
2-3 listki bazylii,
200 ml śmietany,
sól, pieprz do smaku.
 
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy. W garnku rozgrzewamy oliwę i dusimy cebulę, aż stanie się szklista. Następnie dodajemy pokrojone pomidory lub krojone pomidory z puszki, solimy i dusimy pod przykryciem. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy. Następnie miksujemy blenderem na gładko. Doprawiamy koncentratem pomidorowym i wszystko gotujemy jeszcze około 5 - 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przystrajamy bazylią. Podajemy z groszkiem ptysiowym (ilość wg uznania).
 
Smacznego!


Materiały są własnością "Brześć" Sp.J. ZPC, www.brzesc.pl



Galeria:


powrót


Odwiedzono: 2340 razy
Opublikowano przez: Pomysł na dom
Data publikacji: 27 Kwietnia 2011

Podziel się    



Bruk Bet








oferta eksperta






freshweb.pl | NetSoftware
2024 © Wszelkie prawa zastrzeżone stat4u