Wyszukaj w serwisie:
wnętrza

budowa

wokół domu

znajdź nas na facebook

Sałatka z buraków z pomarańczowym winegretem

12 Maja 2014
Świeża, chrupiąca sałatka o eleganckim, lekko cierpkim pomarańczowym smaku. Idealny dodatek do soczystej, upieczonej na chrupiąco kaczki lub wędzonych oleistych ryb. Połowę buraków w sałatce można zastąpić smacznymi jabłkami. Zamiast gorzkawych gatunków sałat można użyć rukoli, sałaty sercowej, szpinaku lub orientalnych warzyw liściastych.

(przystawka lub dodatek do innych potraw, dla 4 osób)

Składniki:

ok. 300 g obranych buraków np. odmian żółtych, czerwonych lub pasiastych
100 g sałaty frisee
300 g cykorii

Pomarańczowy winegret:

(przepis na około 125 ml)
1/2  łyżeczki świeżo zmielonych ziaren kardamonu
2 łyżeczki posiekanego tymianku np. tymianku pomarańczowego
2 łyżeczki miodu np. miodu z kwiatów pomarańczy
2 łyżki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno
4 łyżeczki octu balsamicznego lub zwykłego octu jabłkowego
2 łyżki wody pomarańczowej
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Umieść kardamon w dużej salaterce, a następnie wymieszaj pozostałe składniki. Przypraw solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Buraki pokrój na cieniutkie plasterki przy użyciu krajarki lub bardzo ostrego noża. Wymieszaj z pomarańczowym winegretem i odstaw na co najmniej 15 minut dla wzbogacenia smaków. Usuń głąb z sałaty frisee i pokrój liście na mniejsze kawałki. Umyj, wypłucz i odwiruj liście do sucha w wirówce do sałaty. Odetnij 1 cm głąba cykorii i pokrój warzywo na grube plastry. Umieść w salaterce oba rodzaje sałaty. Wymieszaj składniki i od razu podawaj na stół.

Więcej przepisów szukaj w książce „Nasze jedzenie, naturalnie” szwedzkiej autorki Kille Enna, dostępnej w sklepach IKEA.




Galeria:



powrót


Odwiedzono: 2226 razy
Opublikowano przez: Pomysł na dom
Data publikacji: 12 Maja 2014

Podziel się    



Bruk Bet

blachodachówka firmy Traffic

kominki elmes

sauny na wymiar producent Warszawa i Białystok








oferta eksperta






freshweb.pl | NetSoftware
2018 © Wszelkie prawa zastrzeżone stat4u